Koridor Halısı Nasıl Olmalı? Koridor Halısı Seçim Rehberi

Koridor Halısı Nasıl Olmalı? Koridor Halısı Seçim Rehberi

Koridor halısı nasıl seçilir? Koridor halısı nasıl olmalı? Koridor halısı seçerken nelere dikkat edilir? 20 yıllık tecrübe ve bilgimizle, koridor halısı almak isteyenler için dijital dünyanın en derli toplu rehberini hazırladık. İçerisinde koridor halısı seçmenin püf noktaları, hangi özelliklere sahip olması gerektiği, koridor halısı ve yolluk farkı, koridor halısı ölçüleri, koridor halısı renkleri, koridor halısı modelleri ve daha bir çok detay var. Çünkü koridorlar, evde üzerine en çok basılan alanlardan birisi, o yüzden de pek farkında olmasak da ziyadesiyle önemli. Hazırsanız, çayınızı, kahvenizi, suyunuzu alın, başlayalım.

Koridor Halısı Nedir? Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Koridor yolluk halısı, özellikleri itibariyle de fonksiyonel sayılabilen halılardır çünkü:

  • Kaymaz koridor halısı, üzerinde yürürken sağa sola doğru eğrilmeden, jilet gibi görünür.
  • Yıkanabilir koridor halısı, yıllar içerisinde kirlenir, sonra yıkanır ve tertemiz olur.
  • Sade koridor halısı, uzunca bir halının desenlerle bezeli olmadan, baktıkça huzur veren halidir.
  • Beyaz koridor halısı, çok da ışık almayan bir koridoru aydınlatmak için işlev görür, üzerine gelen ışığı yansıtır.
  • Uzun koridor halısı, parça parça halı yerine tek parça halı sevenler için idealdir.
  • Desenli koridor halısı, yürürken yere bakan, yürek yakan, ve ayrıntıların kattığı hareketi beğenenler için doğru tercihtir.

Koridor Halısı, Antre Halısı ve Yolluk Arasındaki Farklar Nelerdir?

Koridor, antre ve yolluk kavramlarına bir bakalım ki kafalar karışmasın, berrakça halılarını seçsinler.

Şimdi koridor halısı ve yolluk aslında aynı şeyler. Kimisi bu halılara “koridor kilimi” de diyebilir ama bu isimlendirmek yanlış olur. Kilim ve halı, dokuma teknikleridir. Koridor ve yolluk ise halının boyutlarıyla ilgili isimlerdir.

Peki ‘antre halısı’ nedir? Bir ev düşünün, dış kapısını açtınız, girdiğiniz ilk alan, antre’dir. Eski Anadolu evlerinde ‘sahanlık’ olarak da nitelendirilir. Hatta modern zamanlarda evin içerisinde ayakkabı çıkarma alışkanlığı yerleştikçe o alanları iç mekanın dışarıya, dış mekanın içeriye uzantısı şeklinde algılıyoruz. Antre’den sonra odaların kapılarının açıldığı uzun ince alanlara ise ‘koridor’ denilir. Dolayısıyla antre halısı ve koridor halısı farklı halılar için kullanılan terimlerdir.

Antre halısı ile koridor halısı takım halinde seçilebilir, birbirini tamamlayabilir veya birbirinden farklı halılar kullanılarak mekanlar arasında ayrım belirginleştirilebilir. Bu konu koridor halısı dekorasyonuyla ilgili ve rehberimizin devamında bu noktalardan da bahsedeceğiz.

Koridor Halısı Modelleri Nelerdir?

Koridor halısı modelleri içerisinde bir çok çeşit bulunuyor. Evin genel dekorasyonuna göre, kullanım ihtiyaçlarınıza ve zevklerinize göre bu modellerden rahatça seçim yapabilmeniz için aşağıda koridor halısı modellerinden bahsedelim:

Yuvarlak Koridor Halısı

Yuvarlak koridor halısı, genelde iki koridorun birleştiği noktalarda kullanılır. Toplam alanın yarıya yakınını kaplamak, yuvarlak koridor halısı alırken mantıklı bir tercih olabilir. Kare alanlarda değerlendirilen daire koridor halısı seçerken 200*200 cm bir alana 160*160 ölçüsünden bir halı yerleştirebilirsiniz.

Modern Koridor Halısı

Evinizin genel havasında modern, minimal, sade çizgiler hakimse modern koridor halısı tercih edebilirsiniz. Ayrıca evin genelinden de bağımsız, koridorlara sade desenli halı almak isteyenler için modern koridor halısı uygun olacaktır. Geometrik desenli koridor halısı veya sade koridor halısı da modern koridor halısı içerisinde değerlendiriliebilir. Öte yandan, beyaz koridor halısı veya siyah beyaz koridor halısı da desenlerine göre modern koridor halısı olarak tercih edilebilir. Koridor halısı seçerken zemin renginizi dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Oval Koridor Halısı

Bazı insanlar yumuşak çizgileri severler. Oval koridor halısı tam da onlara göre. Kenar uçlarındaki dairesel kesimle birlikte ortaya çıkan oval koridor halısının da muhtelif ölçüleri bulunuyor. Özellikle giriş antrelere yuvarlak halı serenler, koridorlarında da oval koridor halısı ve oval yolluk kullanıyorlar.

Uzun Koridor Halısı

Kimi koridorlar standart ölçülerden daha uzun inşa ediliyor. Bu gibi durumlarda uzun koridor halıları tavsiye ediyoruz. Uzun koridor halısı ölçülerinin boyları genellikle 400 cm ve üzerinde oluyor. Bu halıların en büyük avantajı, tek parça, boylu boyunca halı sermekken dezavantajı ise standart dışı ölçülerde olduğu için taşıma, yıkama işlemlerinin zorluğundan kaynaklanıyor. 2 metrekare koridor halısı, 3 metrekare koridor halısı, 4 metrekare koridor halısı ve daha büyük boyutlardaki halılar, uzun koridor halısı olarak nitelendirilebilir.

Kaymaz Koridor Halısı

Koridor halıları için en önemli özelliklerden biri kaymaz tabanlı halı olması. Özellikle kilim sevenler, kilimlerinin uç taraflarına kaydırmaz bantlar koyarlarsa kaymanın önüne geçerler. Diğer taraftan yolluk olarak kaymaz koridor halısı kullanmak oldukça önemli. Çünkü adım adım yürüdüğümüz, evin bir ucunda telefon çalarken yetişmek için adeta koştuğumuz koridorlardaki halılar kayarsa istenmeyen kazalar yaşayabiliriz. Bir de özellikle yaşlı bireylerin yaşadığı evlerde, tekerlekli sandalyeye uygun halılar tercih edilmesi, bu halıların da en büyük özelliğinin kaymaz koridor halısı olması oldukça önemli.

Doğal Koridor Halısı

Halıcızade olarak halı seçimlerinde en dikkat edilmesi gereken konunun sağlık olduğunu düşünüyoruz. Tam da bu yüzden koridor halısı seçerken doğallığa dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Yün koridor halısı, pamuk koridor halısı, bambu koridor halısı, viskon koridor halısı tercih ederek doğallıktan vazgeçmeden evinizi dekore edebilirsiniz. 

Sağlıklı koridor halısı da doğal koridor halısı içerisinde isimlendirilebilir. Halıcızade’nin tavsiyesi, özellikle çocuk ve bebeklerin yaşadığı evlerde, halının ipliğinin doğal olmasına mutlaka dikkat etmeniz yönünde.

El Dokuma Koridor Halısı

Son yıllarda dokumacı sayısı azaldıkça el dokuması halılara olan ilgi artıyor. Endüstriyel olmayan üretim teknikleri ve genellikle doğal iplikleri sayesinde bakanların biricik hissettiği el dokuması koridor halısı ve el dokuması yolluklar, estetik, sağlık ve dayanıklılığı bir arada sunuyor. Hem de aşina olduğunuz halı hissiyatıyla.

Özel Tezgâh Dokuma Koridor Halısı

Tamamı bambu, yün, viskon, pamuk, Tencel gibi doğal ipliklerle dokunan özel tezgâh halıları da yarı endüstriyel üretim teknikleriyle ortaya çıkan el dokuması halı görüntüsüyle dikkat çekiyor. Özellikle çocukların yaşadığı evler için sağlıklı ve rahat temizlenebilir yapılarıyla modern koridor halısı, otantik yolluk, geometrik desenli koridor halısı arayanlar için doğru tercih olabilir.

Kilim Yolluk ve Koridor Halısı

Halıdan sıkılanlar, kilimleri sevenler ince ve uzun koridor halısı olarak kilimtercih ediyorlar. Kilimlerin en büyük avantajı kolay temizlenebilir ince yüzeyleri ve otantik tasarımlarıyken dezavantaj ise ince yapısından dolayı kayabilen yolluklar olmalarıdır. Eğer koridor halısında kilim tercih edecekseniz kaymaz bantları halının uçlarına koyarak sabitlemeyi unutmayınız.

Yumuşak Koridor Halısı veya Yumuşak Yolluk

Yumuşak halı sevenler burada mı? Özellikle koridorlarında rahatça yürümek isteyenler için bambu yolluk veya viskon koridor halısı uygun seçim olur. Bir de peluş koridor halısı ve peluş yolluklar var. Tüylü, pofuduk ve yumuşacık halı sevenler peluş koridor halısı tercih edebilirler. Beyaz koridor halısı arayanlar da beyaz peluş sevebilirler.

Koridor Halısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Koridor halısı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri göz atmadan son kararı vermeyin. Sonrasında pişman olmamak, halınızı en güzel şekilde keyifli zamanlarda sermeniz için önemli noktaları aşağıda bulabilirsiniz:

  1. Kaymaması: Özellikle çocuk ve yaşlı bireylerin evlerinde kaymaz tabanlı koridor halısı kullanmaya özen gösteriniz.
  2. Rengi: Koyu tonların hakim olduğu koridorlara açık renkli yolluk, açık zeminlerin üzerine ise koyu renkli koridor halısı öneriyoruz. Zemin, duvar rengi ve ışık durumunu mutlaka dikkate alınız.
  3. Tasarımı:Sade koridor halısı mı, modern koridor halısı mı, geometrik koridor halısı mı, siz nasıl bir koridor havası oluşturmak istiyorsunuz? Farklı tasarımlara göz atarak, hatta evdeki varsa diğer halıları katlayıp koridorda nasıl göründüklerine bakarak karar vermek işinizi kolaylaştırır.
  4. Uzunluğu: Aşağıda daha detaylı anlatacağız ama kısa söyleyelim ki koridor halısı ve yollukların uzunluğu önemli. Kenarlardan ve başlardan ne kadar mesafe bırakacağınıza, birkaç parça olacaksa halılar arasındaki mesafeye dikkat ediniz.
  5. İpliği: Leke tutmamasıyla mı öne çıksın, sağlıklı olmasıyla mı, parlasın mı yumuşak mı olsun? Koridor halınızı nasıl istediğinize karar vermeniz, seçim yapmanızı kolaylaştırır.

Koridor Halısı Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Koridor halısı seçerken en önemli konulardan biri de ölçüleri ve adetleri. Mesela 7 metre uzunluğunda bir koridorunuz olduğunu varsayalım. Toplamda 6 metre koridor halısı sermeniz ideal olacaktır. Halıdan sonra 30-50 cm boşluk kalması serdiğiniz halıyı ortaya çıkararak daha estetik bir görüntü elde etmenizi sağlar.

Diğer taraftan genişlik konusu da önemli. Mesela 100 cm enindeki bir koridora 80 cm eninde bir halı uygun olurken 120 cm enindeki bir koridor için 100 cm genişliğindeki bir yolluk daha uygun olacaktır.

Bir de standart dışı ölçülerdeki koridorlar var. Böyle alanlar için de özel ölçü koridor halısı, kesme koridor halısı veya rulo koridor halısı uygun olacaktır. Aşağıda en yaygın koridor halısı ölçülerini sıraladık. Bir bakın bakalım içlerinden hangisi sizin için en uygunu? 

  • 80*150 koridor halısı
  • 80*200 koridor halısı
  • 80*300 koridor halısı
  • 80*400 koridor halısı
  • 80*500 koridor halısı
  • 90*150 koridor halısı
  • 90*200 koridor halısı
  • 90*300 koridor halısı
  • 90*400 koridor halısı
  • 90*500 koridor halısı
  • 100*150 koridor halısı
  • 100*200 koridor halısı
  • 100*300 koridor halısı
  • 100*400 koridor halısı
  • 100*500 koridor halısı

Dar Koridor Halısı Nasıl Olmalı?

Koridorların yapıları gereği dar ve uzun olduklarından bahsettik. Bir de oldukça dar olan koridorlar var. Bu koridorların ferah görünmesi için mutlaka beyaz koridor halısı sermenizi tavsiye ediyor. Yine genişlik hissiyatını elde etmeniz için kenarlardan 5-10 cm boşluk bırakmanız koridorunuzun havasını rahatlatacaktır.

Koridor Halısı Hangi Renk Olmalı?

Koridor halısı renkleri içerisinden seçim yaparken 3 konuya dikkat etmelisiniz. 

  1. Işık: Koridorlar, evin genel ışık düzenine göre farklı ışık yoğunluğuna sahip olan mekânlardır. Bunun sebebi hem koridorlara açılan pencelerin ya çok az, ya da hiç olmamaması, ayrıca koridorların dar ve uzun yapılarından dolayı ışığın tam yayılmamasıdır. Koridorunuzun halı rengini seçerken bu hususa özellikle dikkat ediniz, eğer çok ışık almayan bir koridorunuz varsa açık renklerde, orta ışık alan veya bol ışık lan bir koridorunuz varsa koyu renk koridor halısı seçmelisiniz.
  2. Zemin: Halınızın zeminin üzerine serilecek, bu yüzden de koridor halısı rengine karar vermeden önce zemininizin rengini dikkate alınız. Önerimiz, zeminle aynı renk tonlarında halı sermemeniz ve halınızı zeminden ayırmanız.
  3. Duvar ve Kapılar: Koridor halısı dekorasyonuyla ilgili önemli noktalardan biri de duvar ve kapılar. Duvar ve kapılarınızın rengi, halı seçiminizdeki rengi belirlerken size yardımcı olacaktır.Açık renkli kapıların olduğu mekanlâra koyu, koyu renkli kapı ve duvarların olduğu mekânlara açık tonlarda koridor halısı tavsiye ederiz. Diğer taraftan, soğuk tonların (gri, mavi vs) gibi hakim olduğu mekanlara sıcak (kırmızı, sarı vs) veya tam tersi kombinasyonlar öneriyoruz.

Koridor Halısı Mobilya ve Aksesuar Uyumu Nasıl Olmalı?

Koridor halısı mobilya ve aksesuar uyumu hem çok kolay hem de bir o kadar zor. Çünkü koridorda mobilya ve aksesuar nevinden çok az obje var. Daha önce de belirttiğimiz gibi kapılar, varsa raflar veya çerçeveler bu uyumu yakalarken dikkat edeceğiniz noktalardır. Diğer taraftan, koridor halınızı seçerken evin diğer taraflarında, özellikle giriş antredeki dekorasyonunuzu dikkate almanız evin genel ambiansı açısından güzel sonuçlar oluşturabilir.

Koridor Halısının Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Koridor halısı temizliği de diğer halılarla aynı şekilde yapılabilir. Burada fazladan dikkat edilmesi gereken nokta, koridorların daha yoğun trafiğe maruz kaldıkları için daha kısa aralıklarla düzenli temizliklerinin yapılmasıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi almanız için sizi ‘’Halı Nasıl Yıkanır?’’ ve ‘’Halı Nasıl Silinir?’’ yazılarımıza alalım 😊

Koridor Halısı Kimden/Nereden Alınır?

Koridor halısını nereden alacağınıza karar vermeden önce aşağıdaki noktalara bakabilirsiniz:

  1. Koridor halısını hangi markalar satıyor?
  2. Bu markaların müşteri yorumları, varsa şikayetleri ne durumda?
  3. İçlerinden hangi halı yüzünüze güldü, gönlünüze hoş geldi?
  4. O halıyı almak bütçeniz açısından uygun mu?

Bu soruların hepsini cevaplayan bir yerden bulduğunuzda, tebrikler, koridor halınızı alabilirsiniz.

Sağlıkla kalınız 😊

Yorum yazın

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.