Vintage, son dönemin gözde sözcüklerinden biri. Değişen zaman ve koşullar, geçmişin bazı olumlu yanlarının altını çizer, önemini hatırlatır. Bu nedenle tarih boyunca insanlar, kendilerinden önce gelen dönemlere nostaljik bir özlem beslemişlerdir. Vintage mobilya, vintage giyim, vintage halı… Bugün her alanda karşımıza çıkan bu sözcükler, belki de bu özlemin bir sonucu.
Vintage kavramının üzerinde uzlaşılan tanımı, 40 yıldan daha eski bir döneme ait, kimi zaman estetik değeri, kimi zaman halen kullanılabilir özellikler taşıması, kimi zaman da bir zanaat ürünü olması dolayısıyla bir kıymeti bulunan tasarım ürünleri. Fakat günümüzde bu sözcük, retro ve antikanın yerine kullanılabildiği gibi, geçmişe ait bir tarzda güncel tekniklerle yeniden üretilen ürünleri de karşılıyor.
Vintage halı da gerek antika değeri taşıyan gerekse bazı otantik tasarımlarla yeniden üretilmiş halıları ifade ediyor. Özellikle halıcılık geleneği bizimki gibi köklü olan bir toplumda, kendine has özellikleriyle Uşak, Isparta gibi geleneklere dayanan motifler, modern tekniklerle sık sık yeniden üretiliyor.
Bilinen halı motiflerinin yanı sıra, vintage halı geçmişten gelen seccade, mobilya oymaları ve diğer otantik desen ve motiflerden ilham alınarak da üretilebiliyor.
Vintage Halı Nasıl Yapılır?
Vintage halı, bugün pek çok farklı üretim tekniğiyle karşımıza çıkabiliyor. Vintage tanımına en çok uyan örnekleri, klasik renklerle yün gibi doğal materyaller kullanılarak dokunan halılar. Bununla birlikte, eski halıların belirli süreçlerden geçerek geri dönüştürülmesiyle üretilen vintage halılar da mevcut. Bu halılar uygun şekillerde parçalanarak, yeniden birleştirilerek ve tıraşlanarak yeniden kullanıma hazır hale getiriliyor.
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi, vintage halı geniş bir kategoriyi kapsıyor. Klasik tekniklerin yanında, geçmişten ilham alan tasarımların modern teknolojiyle, makinede dokunabildiğine şahit oluyoruz. Bu tasarımlar ayrıca çeşitli yöntemlerle eskitilmiş, kullanılmış bir görünümle de sunulabiliyor.
Halıcızade koleksiyonundaki vintage halıların serüveninden söz etmek gerekirse:
- Önce eskicilere, halıcılara satılan, ömrünün dolduğu düşünülen halıları toplayarak işe başlıyoruz.
- Boyayı iyice emip canlı bir görünüme kavuşması için renklerini solduruyoruz.
- Yıpranan, zarar gören yüzeyleri tıraşlıyor, onarıyoruz. Böylece hav yüksekliği biraz azalmış oluyor.
- Yeni boya uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Ve vintage halılarımız hazır! 😊
Vintage Halı Modelleri
Vintage halı kategorisinde en sık karşımıza çıkan tasarımlardan biri, Uşak desenlerinin yeniden yorumlandığı, doğal ya da sentetik materyallerle dokunduğu, eskitme görünümlü halılar. Ayrıca gülistan, serpme, goblen gibi klasik Isparta desenleri de hem otantik hem de yeniden yorumlanmış tasarımlarda öne çıkıyor.
Hafif soldurulmuş bir görünüm, vintage halı modelleri arasında oldukça popüler. Fakat bununla birlikte klasik desenlerin ve renklerin olanca canlılığıyla karşımıza çıktığı tasarımlarla da karşılaşmak mümkün.
Geleneksel Türk ve doğu desenlerinin yanında, boho stili ve batılı desenler de vintage halı tasarımlarında tercih edilen görünümlerden.
Neden Vintage Halı Modellerini Seçmelisiniz?
Halıcızade vintage halı koleksiyonundaki tüm halılar yün ve pamuk ipliklerle üretiliyor. Yün, hayvanların doğaya karşı en önemli savunma aracı olduğu gibi, işlenip dokuma haline getirildiğinde bizim için de güçlü bir ısı yalıtımı aracı haline geliyor. Giysilerimizden steril sağlık ürünlerine kadar pek çok alanda tercih ettiğimiz pamuk ise, nefes alabilen yapısı sayesinde temizliği kolay, oldukça sağlıklı, keyifli bir dokuya sahip bir materyal.
Bu koleksiyonu çekici kılan diğer önemli noktalardan biri, ileri dönüştürülmüş (upcycled) ürünler olmaları. Bu sayede daha önce evlere, insanlara ve hikayelere tanıklık etmiş, görevini tamamladığı düşünülen halılar, yeniden hayatın içine karışma şansı buluyor. Yepyeni mekanlarda, başka insanların ev haline tanıklık ediyor, yaşamda onlara eşlik ediyor.
Halıcızade vintage halı koleksiyonundaki ürünler, diğer klasik ve geleneksel halılara kıyasla uygun fiyatlı ve uzun ömürlü. Eğer klasik desenlerden hoşlanıyorsanız, bu koleksiyondaki halılar sizin için hesaplı bir alternatif olabilir.
Bu motif, desen ve dokuma tekniklerinin yıllara meydana okuduğunu da unutmamalı. Tarihi bin yıllara uzanan bu tasarımlar, en mütevazı hanelerden en görkemli saraylara kadar pek çok mekânda kendine yer buldu, bulmayı da sürdürüyor.
Vintage Halı Nerelerde Kullanılır?
Vintage halı modelleri, modern bir tarza döşenmiş mekanlara klasik bir dokunuş yapmak için ideal. Bununla birlikte minimal mekanlarda, ortama dikkat çekici bir unsur katarak mekânın geri kalanının altını çizmek isterseniz, vintage koleksiyonundan bir ürün tercih edebilirsiniz. Geleneksel ve klasik desenleri, klasik, masif ahşap mobilyalara da çok iyi uyum sağlayacaktır. Endüstriyel mekanlara hoş bir kontrast katmak için kullanabilirsiniz.
Yorum yazın
Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.